събота, 13 ноември 2010 г.

Как се сключват застраховки Автокаско

1. Обект на застраховане - всички видове МПС със собствен двигател и техните прикачни устройства, с
български регистрационни номера или такива които са с временни номера но, за последните не се покрива
риска „Кражба и грабеж на МПС" през този период до тяхната постоянна регистрация.

Застраховка «Каско на МПС» може да бъде направена по два начина:
1. С анекс към Комбинирана автомобилна полица която включва и гражданска отговорност;
2.  като самостоятелна застрахователна полица


2. Застрахователна стойност

•          Под Застрахователна стойност се разбира действителната стойност на застрахованото МПС в деня на сключването на полицата, като тя трябва да се разграничава от премията, която е сумата за която МПС е застраховано. Застрахованата сума трябва да съвпада със застрахователната стойност, за да не се получава подзастраховане или надплащане. При случай на подзастраховане и настъпило застрахователно събитие, обезщетението се определя според съотношението между сумата и действителната стойност на МПС. При случай на надзастраховане и настъпило застрахователно събитие, се изплаща обезщетение до действителната стойност на МПС, като Застрахователят не е длъжен да върне частта от премията, която съответства на разликата между застрахователната сума и действителната стойност.

•          Допълнителното монтирано оборудване се застрахова с издаване на Анекс
ако ДМО е монтирано след сключването на застраховката. ДМО не може да надвишава 25% (двадесет и пет процента) от застрахователната сума на МПС. Автосистеми които, са трайно монтирани и за които застрахования няма документ за придобиване/фактура/ се застраховат за 50.00 лева, за автосистеми които са трайно монтирани и са с падеж панел и за които застрахования няма документ за придобиване/фактура/ се застраховат за ЮО.ООлева и такива които, се застраховат по фактура се взима стойността от фактурата.

4. Оглед преди сключване на застраховки.
Преди сключването на Автокаско представител на застрахователя задължително извършва оглед на МПС / четири диагонални снимки и една снимка на N на рама, т. е. общо 5 броя снимки/ с цел неговото идентифициране техническото му състояние и евентуално наличие на повреди и липси. При извършване на огледа се описват и констатират всички повреди и увреждания / и допълнително се снимат / за които застрахователя не дължи застрахователно обезщетение. Отстраняването на липсващите и увредените детайли се доказва с нов оглед и снимков материал на предсатвител на агенцията и се издава анекс към полицата, че вредите са отстранени.


2 коментара:

  1. на сайта на застрахователен агент Насена http://www.insurance.nasena.eu може да се направи автомобилна застраховка онлайн и така да се спести доста време.
    попълват се няколко полета, плаща се онлайн през Борика с дебитна или кредитна карта и на мейла се получава електронна полица за вече активна застраховка!
    самата полица е подписана с електронен подпис и може да се принтира многократно без това да влияе на валидността й!

    ОтговорИзтриване